Бенчо Бенчев за Митьо Очите: Помогнах на болен човек

Крими

07-08-2018, 08:44

Снимка:

NOVA кадър

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Не съм отсядал в хотела, където е арестуван Желязков, обясни Несрин Узун

„Помогнах на болен човек.“ Така общинският съветник от БСП Бенчо Бенчев, който беше задържан с издирвания Димитър Желязков-Митьо Очите обясни ситуацията около ареста си в интервю за БНР.

Според разказа на Бенчев, той бил в Гърция, където случайно срещнал Митьо Очите. Желязков го помолил да го придружи до болница в Истанбул. Точно там бяха арестувани Желязков и още няколко души, които вече са предадени на българските власти, а за Очите тече процедура по екстрадиция. Желязков беше обявен за издирване, след като в Бургас и околията беше разбита организирана престъпна група за рекет и наркотици.

„Стаите ги запази господин Несрин Узун. Запази ги на мое име, аз го помолих да ги запази. За Желязков бе една от стаите, тъй като го видях в хотела, че си търсеше стая, но това значи ли, че нещо съм направил? Той каза, че е болен и отива на преглед в Турция!“, обясни Бенчев.

"Г-н Несрин Узун е направил резервациите за стаите в турския хотел, а трите стаи, в които са били настанени лицата, са на имената на Бенчо Бенчев и Йовчо Домусчиев. Няма регистрация на името на г-н Желязков, но той е бил установен в тяхна стая, което за нас е достатъчно доказателство, че са целели неговото укриване. С микробус, собственост на фирма на Бенчо Бенчев, е транспортирано лицето от Гърция към Турция", заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Бившият народен представител от ДПС Узун също беше сред арестуваните. Пред „24 часа“ и той разказа своята версия за случилото се. "Попаднах в много нелепа ситуация. Не съм отсядал в хотела в Истанбул, в който е бил Димитър Желязков. Бях в Турция самостоятелно, по мои дела. Настаних се в съвсем друг хотел, който се намира в друг квартал. Видяхме се с Бенчо на вечеря, хапнахме заедно и после аз го откарах с моята кола до неговия хотел. Там обаче вече чакаше полиция, задържаха и мен“, разказа Узун.

Бенчев пък изрази готовност да подаде оставка като заместник-председател на Общинския съвет в Бургас, но не и като съветник. След избухналия скандал БСП се разграничи от Бенчев. „Знаете ли, боли ме най-много от това, че тези, на които съм помагал най-много, ме разкъсват като кучета“, заяви той вчера. От партията първоначално обясниха, че няколко десетки хиляди лева е дарил задържаният общински съветник на местната структура на БСП в Бургас по време на последната изборна кампания. Това стана ясно от думите на общинския съветник от БСП Чанко Мирчев пред bTV. После обаче се отрекоха от това твърдение и в съобщение заявиха, че нямало дарения, а само членски внос от страна на Бенчев.

Социалистът Бенчев е един от най-сериозните земеделски производители в Бургаско. Известният като зърнен бос обработва 32 000 декара земя в района на Карнобат. 65-годишният Бенчев влиза в политиката през 2003 г. Стана медийно известен в началото на годината, когато стана ясно, че притежава чисто нов Ролс Ройс за крупна сума.