Как работи схемата с измама с книжки?

Животът

07-08-2018, 12:52

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

При разкрита измамна схема трети лица са се явявали на изпит вместо курсистите

"Не сме учудени (от измамната схема за придобиване на шофьорски книжки)", коментира пред Нова Телевизия Дамян Войновски, заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Изказването дойде, след като в понеделник Икономическата полиция разби схема на частна автошкола, уреждала изпити.

Той напомни за въведените преди няколко години т. нар. "бели стаи", в които се прави лицево разпознаване между данните от личната карта и човека, което се явява на изпит. "За съжаление, единственият начин за преминаване на такъв изпит остава с фалшива лична карта", призна Войновски, като посочи, че агенцията е закупила специални поляризиращи стъкла, с които да се проверяват документите за самоличност.

"Не е толкова сложно. След като разполагаме с толкова много IT-специалисти, видите ли, не може да се изпрати един протокол по електронен път заедно със снимката и с протокола на хората, които са се явили в момента. Доколкото знам, МВР отказва да се даде възможност по време на самия изпит да се сравнят базите с лични данни на кандидата, който се явява, и много лесно се минава с лична карта", коментира за "Здравей, България" Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

При разкритата измамна схема трети лица са се явявали на изпит вместо курсистите. Всичко се е уреждало от 62-годишния инструктор Красимир Н., който беше задържан при спецакцията в понеделник. Схемата е работила в няколко общини.