Бенчо Бенчев участвал в кампанията на Румен Радев

Политика

07-08-2018, 12:12

Снимка:

bTV, новините

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Гостувал ли е президентът на общинския съветник, задържан с Митьо Очите, пита Тома Биков

"Гостувал ли е президентът Румен Радев в къщата на Бенчо Бенчев? Участвал ли е в кампанията на Румен Радев?" Тези въпроси зададе депутатът от ГЕРБ Тома Биков на Атанас Зафиров от Изпълнителното бюро на БСП в студиото на bTV. „Да. Г-н Бенчев е участвал в кампанията, както всички наши активисти, кметове, народни представители“, заяви Зафиров. Не сме ги делили на г-н Бенчев и г-н Небенчев", обясни Зафиров. На въпрос как точно е участвал в кампанията, той отговори: "Задавате въпроса на неправилния човек." После допълни, че е агитирал.

Общинският съветник от БСП Бенчев беше арестуван с издирвания Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, в турски хотел. По-късно беше освободен, а прокуратурата отдели материали по разследване за укривателство на търсения като тартор на организирана престъпна група. От БСП побързаха да се разграничат от Бенчев. Първо от партията заявиха, че той не е партиен член и бил в листата за общински съветници като гражданска квота. Ден по-късно общинския съветник от БСП Чанко Мирчев призна, че няколко десетки хиляди лева е дарил задържаният общински съветник на местната структура на БСП в Бургас по време на последната изборна кампания. Няколко часа по-късно от БСП разпространиха съобщение, в което твърдят, че Бенчев не правил кампания и няма финансови взаимоотношения с партията, само плащал 70 лв. месечно. Самият Бенчев, ядосан от изказванията на левицата, заяви, че-„ тези, на които съм помагал най-много, ме разкъсват като кучета.“

Днес дебатът около финасирането, идвало от Бенчев продължи с въпроси за спонсориране на кампанията на Радев и БСП. Зафиров отрече информацията за финансиране от Бенчев. По думите му това е атака срещу БСП. „Бенчев не е член на БСП и е по-правилно да бъде представян като съветник от групата на БСП“, уточни Зафиров. „По официални документи, а и фактически Бенчо Бенчев не е финансирал БСП. Няма как Елена Йончева да го разследва, след като той не е давал пари на партията“, каза той. И коментира изказването на Мирчев за даренията. „Не беше достатъчно уверен в изказа си. Той никога не се е заминавал с финансовите въпроси на местното бюро". Според Зафиров парите, за които се говори, може би са били за личната кампания на Бенчев, тъй като бил „избран с много голям мажоритарен вот". Зафиров не отговори за колко пари става въпрос.

На въпрос как Бенчев е попаднал в листите на БСП, Зафиров заяви, че никой не е имал основание да се съмнява в неговия морал. Бенчев беше препоръчан от редица пенсионерски организации, поясни той.

Зафиров се възмути от свързването на Бенчев с Димитър Желязков. „Бенчев става акционер в "Аркус" през 2016 година", обясни социалистът.
Охранителната фирма се свързва с името на Димитър Желязков. Желязков е казвал в интервюта, че е консултант във фирмата. И друг човек от обкръжението на Желязков е бил свързан с фирмата. Разстреляният през 2016 г. в заведение в Слънчев бряг гард Александър Алексиев е бил акционер във фирмата.

„Изумявам се как представител на БСП може да спекулира с факти и изказвания. Бяха установени фирми на Митьо Очите, с които той е работил, и започна разследване. Предполагам, че сегашният резултат е финала на разследването, което започна тогава“, каза от своя страна Румяна Бъчварова, началник на кабинета на Бойко Борисов, която беше включена по телефона в студиото.