Нужни са десетки милиона лева за възстановяване на пътищата след дъждовете

Общество

07-08-2018, 15:52

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Първоначално бяха отпуснати около 500 000 лв. за аварийно укрепване и предотвратяване на щети

Няколко десетки милиони лева ще са необходими за възстановяване на републиканската пътна инфраструктура след обилните дъждове в районите на Тетевен, Смолян и Пловдив. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Първоначално бяха отпуснати около 500 000 лв. за аварийно укрепване и предотвратяване на щети. Всички ще бъдат описани и информацията ще бъде подадена към Комисията за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Средствата за покриване на щетите в Мизия, Тетевен и републиканските пътища със свлачищни процеси в Смолянско са от нейния бюджет“, посочи той.

Щетите от свлачищата по държавната и общинската инфраструктура в Тетевенско, без възникналите през последната седмица, са 6,2 млн. лв. Необходимите средства за свлачището при с. Тикале, което е в процес на укрепване, са над 7 млн. лв. Разходите за възстановяване в Мизия ще бъдат около 3 млн. лв., а в Дупница, където бяха отнесени общински улици, около 600 хил. лв.

Николай Нанков обърна внимание, че за свлачището на пътя между Смолян и Мадан е необходимо време, тъй като укрепването е много тежко. Алпинистите отново са на терен и геомрежите са поставени, съобщи регионалният министър.