Дни на италианската култура в Двореца край Балчик

Изложбата ще бъде открита в събота, 11 август в 16 часа

Дните от 11 до 25 август Двореца в Балчик посвещава на италианската култура. В Каммен зала на културния институт вече са подредени художествени произведения на трима италиански автора.
Алесандро Киараппа, роден на 29.01.1994 г. в Пополи и живее в гр. Пескара - Италия. Младия творец рисува предимно в стил живопис. Характерни за него са платната  с големи размери. За творбите му изкуствоведът Пламена Рачева - директор на Градска художествена галерия Варна казва: - "Незабравими, одухотворени, оригинални в пластично-образната си трактовка, изображенията, не само носят монументално въздействие, но ни връщат към ренесансовата идея, че Човекът е център на Вселената и мяра за всички неща."
Симона Рицци е родена на 19 Февруари 1976 г. в Болоня, Италия. От дете показва вроден талант към рисуването. Образованието ѝ в изкуството се формира първоначално в Държавния институт по изкуства, а след това в Академията по изящни изкуства в Болоня. Следва атестация на техник по компютърна графика и анимация, а рисуването ѝ търпи развитие и приема този специфичен характер. Нейните фигури оживяват посредством умелата ръка на художник, използващ четката по бърз и очарователен начин, създавайки образи, разложени на пиксели. Нейните рисунки са съюз между организация на формите, техника и цветови съчетания. Портретистиката е нейното предопределение. От 1993 г. до сега подготвя множество индивидуални и колективни изложби от национален и регионален характер, като например в Абруццо, Емилия Романия, Сардиния, Тоскана, както и в Европа – Обединеното кралство (Хауърдън), Франция (Париж), Румъния (Букурещ) и България (Варна, Созопол и Бургас), получавайки само положителни отзиви.
През 2017 г.  е избрана да представлява Италия като млада изгряваща художничка на изложбата “Мода и музика под звездите“. 
Антимо Бертолини е роден във Формия (Лацио – Италия) развива постоянно своята страст към скулптурата. Представя свои творби на различни изложения в Милано, Пиомбино, Флоренция, Рим, Торино, Лугано, получавайки награди и признания, като Наградата за изкуство 2017. Отзиви за него публикуват историци и критици, като Паоло Леви, Фулвио Викки, Лаура Милани, Грегорио Росси,  Роберто Сабателли и Флавио Ареози. По настоящем живее и твори в ателието си в Лугано – Швейцария.
Изложбата ще бъде открита  в събота, 11 август в 16ч от почетния консул на Италия Антонио Таркулинио. Очаква се официални гост на събитието да са заместник - министъра на културата Румен Димитров и кмета на гр. Балчик Николай Ангелов.