Могат ли да бъдат спряни пияните и дрогирани водачи?

Животът

09-08-2018, 14:29

Снимка:

АПИ

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Експерти предлагат условия за намаляване на скоростта и орган за пътна безопасност

Тежък инцидент беляза Китен. Пиян и дрогиран шофьор блъсна шест момичета на тротоар. 31-годишният шофьор от София се движил с висока скорост и предприел рязък десен завой. Автомобилът излязъл от платното, ударил тинейджърките една след друга, а след това се преобърнал по таван. Пострадалите момичета са от Лом, а шофьорът е задържан за 24 часа. Районната прокуратура в Царево трябва да реши дали ще бъде удължена мярката му задържане.

Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи каза, че този случай е изключително фрапантен заради това, че водачът е употребил алкохол и наркотици преди да се качи в автомобила. Според нея няма как до всеки водач да стои полицай. "Аз смятам, че законът трябва да се изпълнява. Той в повечето случаи е добър, но за съжаление голяма част от хората, които работят с него, не го знаят и не го прилагат", каза тя в студиото на България он еър.

Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи коментира още, че за да бъдат намалени случаите, трябва да се направят условия по пътищата за намаляване на скоростта, да има нови тротоари, а полицията да има достатъчно тестове за проверки.

Руслан Баждеков от Института за пътна безопасност пък каза, че подобни случаи на този в Китен ще виждаме, защото ни е нужна нова нормативна база и нова философия за пътна безопасност. "Трябва да има един специализиран орган, който да се грижи за тази пътна безопасност. В прерогативите му да влизат анализите и мониторинга, за да може да се знае всеки пътен инцидент какво го е причинило", настоя Баждеков.

По думите му отговорността за пътната безопасност е разпределена на много места, а тя трябва да бъде концентрирана. Баждеков също се обяви за непрекъснат контрол от полицията.