В Добричка област са създадени нови 20 читалища

Добрич Лайф

09-08-2018, 16:40

Снимка:

Читалище "Светлина" - Ген. Тошево

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Представят възможности за финансиране на читалищата в област Добрич

В 82.6 на сто от всички има действащи библиотеки

Двайсет нови читалища са създадени в Добричка област през последните пет години, като културно-просветните сдружения нарастват с 19.8 на сто - до 121, съобщават от ТСБ - Североизток.

Изследването на читалищната дейност, което обобщава данните към края на 2017-а, се прави веднъж на пет години в рамките на националната статистическа програма и е изчерпателно, посочват от териториалното бюро. Читалищните членове също бележат ръст - с 33.6 на сто, като общо достигат 7758 души.
За първи път изследването събира информация за компютърната осигуреност и достъпа до интернет в читалищата, за действащите библиотеки и за залите за представления, посочват от бюрото. В 30.6 на сто от културно-просветните институции на потребителите се предлагат услуги за ползване на компютър с достъп до интернет. В 100 читалища или 82.6 на сто от всички има действащи библиотеки и в също толкова институции - зали за представления, обобщава изследването.
Статистиката проследява и любителската художествено-творческа дейност в читалищата през последните пет години. В категорията "музикално и певческо творчество" в областта се изявяват 196 групи като най-многобройни са съставите по фолклорно пеене - 140 с 1591 участници и близо 900 изяви за година. Сред танцовите състави най-много също са фолклорните формации - 56 с 1223 участници и около 350 изяви за година. Театралните формации - 145, следвани от тези по приложни и изобразителни изкуства, преобладават сред клубовете и кръжоците.