Само медицински лица ли трябва да изготвят диети?

Животът

10-08-2018, 14:26

Снимка:

pexels

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

В момента хранителни режими по-често правят фитнес инструкторите

Промени в Закона за здравето предвиждат диетичните програми вече да бъдат изготвяни само от медицински лица. Досега хранителни режими изготвяха по-често хора, които се занимават със спорт.

Проф. Божидар Попов, председател на българската асоциация и диетика, коментира в студиото на БиТВ, че в закона са включени седем дейности, които целят да подобрят здравословното състояние на човека. Последната от тях препоръчва помощ при лечебно гладуване и диететика. Според него Според него не е редно хора без нужното образование да изготвят хранителни режими.

Проф. Попов коментира, че е имал случаи, при които негови пациенти са спазвали диети, предписани от фитнес инструктори, и са идвали със сериозни заболявания.

Фитнес инструкторът Кирил Танев призна, че наистина има проблем с това, че много хора изготвят диети без нужните компетенции. По думите му в момента поне два закона могат да бъдат приложени по този казус.

Той разграничи два вида хранителни режими – при заболяване и за по-добра фигура. Танев обясни, че фитнес инструкторите изготвят режими на здрави хора, които искат да подобрят формата си.

Инструкторът каза още, че дори да бъде приет този закон, той няма да бъде спазван, защото никой не упражнява контрол.