Трио Владигеров ще изнесат концерт на Флората

Бургас Лайф

10-08-2018, 14:50

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Властелините на Родопите“ гостува в Бургас

През последните десет години братя Владигерови издават пет албум

"Трио Владигеров" ще изнесат концерт на 27-ми август от 20.00 часа в Експо център "Флора Бургас". Екатерина /пиано/, Александър /тромпет и флюгелхорн/ и Константин /пиано и кларинет/ са родени в София в дома на изтъкнатия диригент и композитор Александър П. Владигеров и актрисата Величка Чобанова - Владигерова.

Първите стъпки в музиката правят под ръководството на баща си и под въздействието на артистичния дух в дома Владигерови. Тримата са възпитаници на НМУ "Л. Пипков" и ДМА "П. Владигеров" в София, а впоследствие и на Университета за музикално-сценични изкуства и Консерваторията във Виена. Вече повече от двайсет години живеят и работят във Виена, като всеки следва своят собствен творчески път и развитие като музикант.

Създават "Трио Владигеров" заради огромната радост да музицират заедно. Проектите на триото имат за цел да представят музикалната традиция на фамилия Владигерови в нейното развитие през три поколения. Към огромното и неоценимо като художествена стойност музикално наследство тримата се отнасят с дълбока почит. Съхраняването на неговата автентичност има водещо значение в разработването на всяка нова музикална идея.

През последните десет години братя Владигерови издават пет албума със собствени композиции: "Влюбеният скитник" (2007г.), "За големите и малки неща" (2011г.), "Мечтаейки за мечтите" (2014 г.), "Посветени звуци" (2014г.) и "The Rag Waltz Time" (2017г.), в които с виртуозна лекота и богата фантазия заявяват своята индивидуалност и своеобразен композиторски почерк.

Концертните изпълнения на триото са жива ретроспекция на музика, създадена в продължение на 120 години от три различни поколения, черпили опит и вдъхновение от богатството на българския фолклор.

Трио Владигеров изнася концерти в Австрия, България, Белгия, Великобритания, Германия, Италия, Канада, Русия, Швейцария, Унгария, Полша и Чехия.