​Въвеждат се нови критерии за поддръжка на басейните

Животът

11-08-2018, 12:23

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

От Министерството на туризма твърдят, че досега управителите на басейни не са били контролирани

Въвеждат се нови критерии за поддръжка на басейните в хотели и СПА центрове. Това се налага заради множеството инциденти през последните години, свързани с техническата им изправност. А и старата уредба не дава яснота кой е отговорен за поддръжката и безопасната им експлоатация, предава БНТ.

Според новите изисквания инспектори заедно със собствениците ще проверяват техническата изправност на филтрите и помпите към плувните басейни. За качеството на водата в тях ще продължат да отговарят инспекторите от РЗИ.

От Министерството на туризма твърдят, че досега управителите на басейни не са били контролирани и са действали на своя отговорност, тъй като не е имало разпоредба, която да ги накара да имат задължения за правилната експлоатация на басейните.

Басейните към хотели, вилни къщи и СПА центрове ще бъдат проверявани поне 2 пъти годишно - веднъж рано напролет и веднъж късно есен. Идеята е да има сигурност, че те ще бъдат готови за туристите в началото на летния и на зимния сезон.

Собствениците на басейни край София приеха спокойно новината, че контролът се затяга.

Общественото обсъждане на новата наредба за басейните е до началото на септември. Престои приемането ѝ от правителството, а след публикуването ѝ в държавен вестник собствениците ще имат 3 месеца, за да приведат басейните съгласно новите изисквания.