Пред какви трудности се изправя всеки, който реставрира дома си?

Животът

12-08-2018, 14:29

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Близо 200 сгради в столичния район Възраждане са паметници на културата

Голяма част от знаковите къщи в столицата имат нужда от реставрация. Това обаче или не се случва, или отнема твърде дълго време. Близо 200 сгради в столичния район Възраждане са паметници на културата. 180 от тях са частна собственост, предава БНТ. Какви са причините къщите да не биват реставрирани?

"Собствеността на тези сгради в повечето случаи се състои от много хора, много собственици, в някои случаи те са десетки, разбира се, голяма част са и извън границата на страната. Не всеки от тях има еднакви възможности, за да може да участва в това възстановяване", обясни кметът на район "Възраждане" Савина Савова.

Програма за финансиране от общината все още не съществува. И сметката за реставрацията остава за собствениците. И не само това. Те трябва да намерят архитект, да се изготви проект, той да бъде внесен в Министерството на културата, да се изчака одобрение и да се намери фирма, която да изпълни реставрацията. А всичко струва време и пари.

Единственото облекчение, което имат собствениците, е, че къщите-паметници на културата са освободени от данък "сгради". А според Веселин Койчев България може да последва немския пример. Държавните банки в Германия отпускат почти безлихвени кредити, за хората, които представят план за реставрация.

"За мен е най-важно да имаме диалога между нас - като община и контролен орган и собствениците на тези сгради", обясни Савова.