Радев с план за ново служебно правителство, следващият път-всички вън

Президентът не познавал Бенчо Бенчев

"Надигна се вой, че служебното правителство освобождава високопоставени чиновници в някои ведомства, а сега излиза, че единственият грях на този кабинет е, че е оставил всички останали. Изводът е ясен – следващия път всички вън". Така президентът Румен Радев, цитиран от bTV, коментира разразилия се скандал с общинския съветник Бенчо Бенчев, който беше изключен от групата на общинарите на БСП, след като беше задържан в турски хотел с Димитър Желязков-Митьо Очите. 

„Такова име – Бенчо Бенчев, не фигурира в моята кампания. Нито го познавам, нито съм бил на гости у тях”, каза Радев.

От БСП веднага се разграничиха от Бенчев и обявиха, че бизнесменът плащал само 70 лв. внос. Това обяснение дойде, след като общинският съветник от БСП Чанко Мирчев съобщи, че Бенчев бил дарил няколко хиляди лева на местната структура на БСП в Бургас по време на последната изборна кампания. Бенчев пък заяви, че е финансирал не една кампания на левицата. Атанас Зафиров от Изпълнителното бюро на БСП каза, че Бенчев участвал в кампанията на президента Радев, „както всички активисти, кметове и народни представители“.

„Тече една паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство", каза днес във Варна президентът Радев.

"Същите тези, които са сключили договорите в митницата, кой ги е назначил? Прави се внушение, че служебното правителство сключва договора, a на практика назначените от ГЕРБ чиновници в митниците, които служебното правителство остави непокътнати – проф. Герджиков не е пипал нито един от тях – те лично подписват договора", подчерта Радев. Преди дни стана ясно, че фирмата, чийто акционер е Бенчев, а консултант е Митьо Очите, е спечелила три поръчки за охрана на митнически обекти по времето, когато е назначено служебното правителство. От изнесени в публичното пространство договори се вижда, че те са подписани на 25.01.2017 г., когато е действал служебният кабинет.

Според Радев обаче, за да бъде подписано някакво споразумение, има процедури и срокове, за които е необходимо време, което по думите му показвало, че договорите с Желязков са планирани и подписвани от чиновници, назначени от втория кабинет "Борисов".