Горанов: Президентът Радев да не замесва администрацията в политическа война

Политика

12-08-2018, 17:51

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Трябва ли да казвам, че началничката на отдел "Обществени поръчки" е сестра на висш политик от БСП, попита финансовият министър

„Ако президентът Румен Радев е решил да води политическа война с ГЕРБ, това е негово право. Но не приемам да бъдат атакувани експерти от Министерството на финансите, които гарантират финансовата стабилност на държавата.“ Така финансовият министър Владислав Горанов коментира пред журналисти днешното изказване на президента Румен Радев по повод на спечелени обществени поръчки от фирмата, където акционер е общинският съветник от БСП Бенчо Бенчев, който беше арестуван с Димитър Желязков-Митьо Очите. След ареста БСП се разграничи от Бенчев и го изключи от групата на общинските съветници в Бургас.

„Хората, подписали обществената поръчка са на работа в системата от повече от 20 години. Трябва ли сега да казвам, че началничката на отдел "Обществени поръчки" е сестра на висш политик от БСП. Не трябва, защото тя е добър държавен служител и работи от много години. Държавните служители в България служат на цялото общество, те не са на ГЕРБ, на БСП или на президента“, заяви Горанов. И допълни, че обществената поръчка е подписана по времето, когато е работило служебното правителство.

"Моето недоволство от реакцията на президента идва от това, че се атакуват институции. Не може да се гради здрава държава с добре функциониращи институции на база на противопоставяне на висш държавен политик - в случая държавния глава, на държавната администрация, независимо под ръководството на кое правителство работи", допълни Горанов. Той обясни, че въпросната фирма е спечелила три позиции, свързани с охрана на две почивни бази и едно митническо бюро в Ямбол на обща стойност 2520 лв. Става въпрос за охрана с технически способ за две години.

„Въобще не намирам мотивите за толкова остра реакция от страна на държавния глава", коментира Горанов.

„Ние сме първото правителство, което задели ресурс от милиарди за модернизация на българската армия. Българските приходни администрации, същите тези, които президентът Радев, ако получи шанс, ще смени, носят милиарди в българския бюджет последните години. За мен е изключително неприемливо. Позиция от типа: "Дайте ми за малко изпълнителната власт и аз ще изчистя всички чиновници" не отива на политическата конструкция в нашата държава и най-малко на държавния глава“, допълни Горанов.