Повдигат обвинение на Бенчо Бенчев

Животът

13-08-2018, 09:56

Снимка:

дневник.бг

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Прокуратурата възложи проверка на охранителната фирма на Бенчо Бенчев

Очакват го днес в прокуратурата

Окръжна прокуратура очаква днесзам.-председателя на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев, за да му повдигне обвинение. Ако той не се яви, ще бъде обявен за общодържавно издирване.
Очакванията са обвинението да бъде за лично укривателство на Димитър Желязков-Очите в Истанбул за няколко дни преди двамата да бъдат задържани от турските власти с червена бюлетина. Трите стаи в хотела са били резервирани точно на името на Бенчев, показват всички събрани до момента данни от следствието.
Още на 8 август бизнесменът и общински съветник от БСП Бенчо Бенчев бе призован от Окръжния следствен отдел в Бургас, за да бъде привлечен под наказателна отговорност за лично укривателство.
Разследването се провежда под надзора на Районната прокуратура. Става въпрос за тежко умишлено престъпление, подчертават оттам. Бенчев се разследва затова, че в периода 2-5 август в Истанбул е помогнал на обявения за издирване от Интерпол Димитър Желязков-Очите да се укрие. В прессъобщението на прокуратурата дословно се посочва, че затова, че в Турция „е спомогнато на лице, извършило престъпление да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, без да е имало споразумение с това лице, преди да е извършило самото престъпление - престъпление по чл.294 ал.І от НК“.
За това умишлено престъпление, законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ до 5 години, се казва още в официалното становище на магистратурата. Разследването на делото се провежда от следователи, под надзора на екип от прокурори.
Същия ден обаче Бенчо Бенчев беше приет в болница в тежко състояние.