Сложиха заграждения, заради мазутния разлив край Созопол

Мисия Бургас

13-08-2018, 10:02

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Потънал кораб през 1921 г. е изпуснал мазут край Созопол

„Мопанг“ хвърли мазут след 97 години на дъното

След сигнал за теч ан мазут край Созопол днес следобед се очаква да заседава Кризисен щаб към Областна управа в Бургас.
Корабът „Мопанг“, който е потънал между Созопол и Черноморец през 1921 г., изпусна голямо количество мазут. Компетентните институции сапредприели всички необходими мерки, съобщиха от пресцентъра на Областна управа в Бургас.
В района, където се е появило петното, са поставени бонови заграждения, за да спре неговото разпространение. Взети са проби за анализ. Няма установена опасност за живота и здравето на гражданите. Институциите са на терен от първия подаден сигнал и следят стриктно ситуацията.
Предприети са всички необходими първоначални действия. Днес в Областна администрация на Бургас ще се проведе щаб с всички компетентни по казуса институции. Срещата е работна и след приключването й ще бъде изнесена пълна информация по въпроса.
„Мопанг“ е американски товарен параход от типа на т.нар. Liberty ships. Създаден е в Ню Джърси по специална поръчка на 150 еднакви плавателни съда с цел компенсиране на загубите от войната. Пуснат е на вода на 20 януари 1920 г.
Лежи в много добро състояние на десния си борд на дълбочина между 24-32 м, на около 10 км от Созопол. Възвишението от дъното е 10 м. Основните повреди от взрива са в носовата част на кораба. Потопен е от стара морска мина, останала от Първата световна война.