Безпрецедентен недостиг на кадри у нас

Данните на Евростат показват, че 45% от предприятията смятат, че липсата на работна ръка ограничава производството им

Безпрецедентен недостиг на кадри у нас, отчитат икономисти. Данните на Евростат показват, че 45% от предприятията смятат, че липсата на работна ръка ограничава производството им.

Кризата с уменията у нас се задълбочава, а оказва се българите са сред най-уверените в Европа, че уменията им ще бъдат актуални и след 5 години.

В държавите от Източна Европа около 60-70% от работещите имат опасения доколко ще са адекватни уменията им, докато нивото на неуверените в България се доближава по-скоро до това в Германия и Австрия.

Проучване на Агенцията по заетостта сред работодателите показа, че се търсят кадри на всички нива – както инженери, така и средни специалисти – техници, готвачи и сервитьори. Сега се прави втори анкета.

Същите кадри обаче се търсят и в Западна Европа.

Собственикът на заведение Петър Киров, смята, че дава добри заплати за родните стандарти, въпреки това попълването на екипа е трудно.

„Хората емигрират в чужбина за по-добри доходи, а ние тези доходи няма как да им ги предложим, защото, за да им ги предложим, трябва да увеличим цената на продукта двойно”, обясни Петър Киров, цитиран от bTV.

Всяка година, чрез една от агенциите за подбор на персонал, за работа в Австрия и Германия кандидатстват около 2500 души, 7-8 % от тях заминават.

„Това, което тази години се наблюдава е младите хора, 20-25 години, да не остават за дълго време. Отиват за кратки срокове в чужбина и се връщат”, обясни Катя Младенова, съдружник в Агенция за подбор на персонал за работа в чужбина.

Тези със семейства и деца обаче често търсят трайно установяване зад граница. След месец Яник Минев заминава за Германия като готвач.

„Причините в България да няма хора е, че работодателите не искат да плащат осигуровки В Западна Европа заплащането е 3-4 пъти повече, отколкото тук, а реално цените не се различават много”, каза Яник Минев.

Има и такива, които се връщат трайно у нас – като Димитър Господинов. След 10 години в Кипър, Австрия, Англия – сега работи във Варна.

“Първо заради детето си, после заради приятелството. Сега, каквото и да си говорим, не всичко е пари”, коментира главният готвач Димитър Господинов.

„Има и положителни страни, защото гладът за кадри кара някои работодатели да вдигат заплатите”, обясни икономистът Явор Алексиев.

В дългосрочен план според икономистите решението на кризата с уменията минава през образователната система.