Георги Господинов и новата му книга "Всички наши тела"

София Лайф

13-08-2018, 11:47

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Свръхкратките разкази са за края и началото на времето, посочи авторът

Една година в Ню Йорк, 103 свръхкратки разкази и книга за всички сетива от Георги Господинов, който поднови разговора с публиката в кратка форма, наречена "Всички наши тела". "Кратките разкази са ми любимата форма. Тази книга е завръщане към краткостта. Всички искат да пишат романи, дори издателите предпочитат романите. Но на мен ми се пишеше кратко. Свръхкратките истории са много адекватни със свръхкратките ни тела. Ние хората не сме романи, за съжаление", поясни писателят в ефира на България он еър.

Авторът сподели, че причината, поради която е отишъл в Ню Йорк, е конкурс на тамошната публична библиотека.

"Бях избран. Там участват 14 автори – 13 бяха от Щатите и 1 от България. Изпитание беше, защото влязох в напълно нова среда. Книгата е за началото и края на времето, за това какви деца сме били и какви ще станем. Занимавам се с преходността", обясни той.

"Късата история е жанр против голямото бъбрене днес. Да имаш малко празно пространство, в което може да помълчиш. Смирените хора говорят кратко", продължи Господинов.

А за финал на разговора авторът изтъкна, че ако някой каже, че младите не четат, то нека да ходи по-често на четения на български писатели – там ще ги види.