Сирене, кашкавал… В България сме изяли 12 тона палмово масло

Общество

13-08-2018, 17:44

Снимка:

pixabay

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Властта с нови мерки срещу палмовото масло в млечните продукти

Определящ фактор за качеството на млечните продукти е цената. Сирене под 9 лв./кг. трябва да е сигнал за евтини суровини

12 тона палмово масло са били изядени у нас само за миналата година по формата на сирене и кашкавал. Това става ясно от изказване на Иван Грънчаров от УС на Асоциацията на млекопреработвателите пред БТА, цитирано от Нова ТВ. В сила обаче вече е нова наредба, която забранява производството на имитиращи продукти и влагането на палмово масло в млечните продукти в мандрите.

„Надявам се това да промени баланса при продажбата на имитиращи и истински продукти. В много страни са забранили използването на растителни мазнини“, обясни Грънчаров.

Според него българите трябва да осъзнаят вредата от тези мазнини, които се наслагват в човешкото тяло и трудно се преработват от организма.

„В България има качествени продукти от качествено мляко. Фермите са на ниво. Ако има желание, българинът яде качествени продукти. Но болшинството от хората не го правят. Оправданието е липсата на финансови средства. Аз съм сметнал, че средногодишно разликата е 50 стотинки на ден“, заяви производителят.

Един от определящите фактори за качеството на сиренето е цената, тъй като обикновеният потребител трудно може да направи разлика по визия дали един продукт е истински, или имитиращ.

Сиренето, което е истинско, дори във вода, няма да се размие, обяснява експертът. Според него реалната му цена трябва да започва минимум от 5,50 лева, а ако искаме да ядем истински качествено сирене, то трябва да е поне 9 лева за килограм.

„Основният проблем в бранша са имитиращите продукти или палмовата мазнина. Има недостиг на българска суровина. Цените на българските фермери се вдигат благодарение на фермерите от Европа. Цената, която влиза като внос, е малко по-висока от цената на българското мляко. Внасяме не повече от 20% от млякото“, посочи още Иван Грънчаров.