От днес се плаща за синя зона и във Варна

Новините

13-08-2018, 17:45

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Гратисният период изтече

След изтичане на едномесечния гратисен период, от днес – 13-ти август, паркирането в „синята зона“ в центъра на Варна е платено. Обособени са общо 2603 паркоместа в карето между бул. “Христо Ботев“, бул. “Мария Луиза“, бул. “Осми приморски полк“, бул. “Цар Освободител“, бул. “Приморски“ и ул. “Девня“. Осигурени са и 106 места за преференциално паркиране на автомобили на хора с трайни увреждания, без заплащане до 3 часа.  През почивните и празничните дни паркирането в "синята зона" е безплатно.

Цената за престой  е 1 лев на час. Паркирането е разрешено до 3 часа. При достигане на максималния период, системата няма да приема и таксува опити за последващи заплащания и клиентът трябва да премести своя автомобил извън обхвата на зоната. Нов тричасов престой може да започне след като изминат 30 минути от изтичане на предходния. 

 Месечният абонамент за живущите в зоната е 5 лева, а за година - 55 лева. Едно домакинство може да подаде заявления най-много за два автомобила. Абонаментът за втория е 10 лева на месец.

 Локално паркиране в „синята зона“ се предоставя на търговци, на които административният адрес, където осъществяват съответната дейност, е идентичен с адреса на обособения нежилищен имот. Подаването на документи също може да бъде онлайн или в Центъра за административно обслужване, като се представят: свидетелство за регистрация на МПС, собственост на фирмата; документ, доказващ валидно правно основание за ползване на ППС, в случай че не са собственици; нотариален акт за собственост или договор за наем. Цената за паркиране е 150 лв. на месец или 1650 лв. за 12 месеца. За граждани и фирми е осигурена възможност и за „служебен абонамент“, която гарантира паркомясто. Документи се подават на адрес „Цар Симеон I“ № 26. Цената съответно е 350 лева на месец или 3850 лева с вкл. ДДС за 12 месеца. 

 Три са методите за плащане - чрез мобилно приложение, чрез SMS или в брой. Мобилното приложение може да бъде изтеглено от сайта на общинското дружество – www.varnaparking.bg и дава възможност да се заплати и половинчасов престой на цена от 50 стотинки. Системата изпраща и предупредително съобщение 5 минути преди изтичане на периода на паркиране. 

 Друг начин за плащане е чрез изпращане на съобщение. Клиентите на българските мобилни оператори трябва да пратят SMS на номер 1352, с текст, в който е посочен номера на автомобила. Съдържанието на SMS трябва да възпроизвежда буквално табелата с регистрационния номер на съответното пътно-превозно средство. Таксуването на паркиране с SMS е за един час и включва цената за едно съобщение от 1 лев плюс стойността на SMS-а към мобилния оператор. Успешно заплащане се счита за извършено, когато клиентът получи обратно потвърдително съобщение.  

 Третият начин за плащане е в брой и се извършва в търговски обекти, които са отбелязани със стикер, на който е изписано на български и английски език „Тук можете да платите кратковременно паркиране "Синя зона". Цената е също 1 лв. на час. Постъпилите средства от „синята зона“ ще бъдат използвани целево за възстановяване на уличната и пешеходната инфраструктура в зоната, обясни Младен Иванов.  

 Повече информация на адрес www.varnaparking.bg, тел.: 070 070 352 и Център за административно обслужване на адрес ул. „Александър Рачински“ №29.