Без iPhone в Турция

САЩ пък бавят доставките на изтребители Ф-35

Ще бойкотираме американската електроника, обяви турският президент Реджеп Ердоган. "Ако те имат iPhone, от друга страна има Samsung, а ние имаме и собствени телефонни марки. Ще произведем достатъчно за себе си. Трябва да служим на по-качествени стоки, а не на вносни", заяви Ердоган.

Той отново призова хората да обърнат чуждестранната валута, която имат, в турски лири. Президентът е категоричен, че се взимат нужните мерки, за да се възстанови икономиката на страната, която според него е нападната от САЩ.

Вчера лирата падна до 7.24 за долар, а за цялата година е загубила около 40%. Централната банка обяви, че ще осигури нужната ликвидност за банките, но това не оказа голям ефект.

До спада на турската валута се стигна след засилване на напрежението между Вашингтон и Анкара заради арестуван американски пастор в Турция. Ердоган категорично отказа да го освободи, тъй като е обвинен за връзка с терористична организация. Става въпрос за връзка с Фетхуллах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ, и който Анкара обвинява, че е организирал опита за преврат в Турция от 2016 г.

САЩ поиска освобождаването на американския свещеник и наложиха санкции срещу Турция, последва и вдигане на митата за турските метали. Вчера пък Доналд Тръмп подписа законопроект, с който забавя доставките на изтребители Ф-35 за Турция.