Днес е Голяма Богородица - най-светлият летен християнски празник

Св. Богородица се почита като закрилница на майчинството и на жените

Успение на Пресвета Богородица на 15 август е един от дванайсетте големи православни празника. Според библейските предания, когато станала на 64 години, при Божията майка се явил архангел Гавраил, подал й палмова клонка и й възвестил, че след три дни духът й ще се пресели в царството небесно. Тя съобщила това на Йоан Богослов, украсила дома си, раздала дрехите си на бедни жени и помолила да бъде погребана в Гетсимания при Йосиф и родителите й. В определения ден легнала на леглото си и по някое време светлина озарила стаята й. Христос, обкръжен от светци и ангели, дошъл да прибере майка си. Апостолите я погребали, както била поискала, но на третия ден отворили пещерата, за да й се поклони завърналият се от Индия апостол Тома, и видели, че тялото й го няма. Останала била само плащеница. Смъртта на Богородица се оказала само успение (заспиване), оттук идва и названието, под което е известен денят на нейната смърт.

По божествен начин смъртта на Дева Мария събира всички апостоли и те сядат заедно на прощална трапеза в нейна чест. Когато благославяли хляба, тя самата се явила пред тях. В чест на това събитие на този ден църквата отслужва тържествена литургия и прави възношение – въздигане на хляба.

У нас празникът се предшества от Богородичните пости, които продължават две седмици. Св. Богородица се почита като закрилница на майчинството и на жените, като защитница на семейното огнище. Това е празник, честван от всички жени, затова в този ден не се подхваща женска работа. Жените даряват кърпи, ризи, пари, цветя. Тогава се раздават и първите предварително осветени в църква плодове за сезона – грозде, дини, както и обредни хлябове за здраве и за “Бог да прости умрелите”.

Традиционната трапеза за празника включва прясна пита, мед, пиле, грозде и диня.

В този ден празнуват всички, които носят благословеното име Мария. Всяка година на Успение Богородично към Бачковския манастир се стичат хиляди богомолци от цялата страна, за да се поклонят пред Чудотворната икона на Света Богородица. Празникът започва с литургия, а след това вярващите тръгват на литийно шествие, водено от монаси, които носят чудотворната икона на Божията майка до местността Клувията.

Там се намира извор с лековита вода - аязмо, за което се твърди, че изцерява всякакви болести.

Имен ден днес имат Мария, Марин, Мара, Мариян и Марияна, Марийка, Мариета, Богдана и Богдан, Божан, Божидар.