Пловдив става част от кампанията "Стара хартия за нова книга"

Общината ще бъде една от домакините на това издание на инициативата

През септември за шеста поредна година ще се проведе кампанията "Стара хартия за нова книга“, чиято основна цел е да възпита у децата любов към книгата и отговорно отношение към природата, опазването на околната среда и разделното събиране на отпадъци. Кампанията ще протече под надслов "Почисти и прочети" и е насочена към деца, тинейджъри, родители и учители.
Общините Хасково, Бургас, София, Русе, Плевен и Пловдив ще бъдат домакини на настоящoто издание на инициативата. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор както и подаръци от партньорите на празника. Организаторите „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.
Кампанията стартира на 8 септември в Бургас от 10,00 до 14,00 ч. в Приморски парк, пред Пантеона.
9 септември в Хасково от 10,00 до 14,00 ч. на пл.Свобода;
16 септември в София от 10,30 до 19,00 ч. на бул. „Витоша“ 37 пред Книжен център „Гринуич“.
23 септември в Русе от 10,00 до 14,00 ч. на пл. „Свобода“ пред Съдебната палата.
24 септември в Плевен от 10,00 и 14,00 ч. на пл. „Възраждане“
Финалът на кампанията ще бъде поставен в Пловдив на 29 септември от 10,00 до 14,00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“.
Всички мероприятия се провеждат със съдействието на общините и регионалните библиотеки.
Организаторите на кампанията ЕКОПАК България АД и Книжен център „Гринуич“  са убедени, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето.
За петте години в инициативата се включиха близо 26 250 деца. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране 133 тона хартия и получиха 29 600 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 1730 дървета.