Днес е Голяма Богородица

Общество

15-08-2018, 07:11

Снимка:

bg-patriarshia.bg

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Патриарх Неофит ще оглави богослужението в Троянския манастир

Днес е Голяма Богородица - денят, в който християнската църква почита Света Богородица, като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Денят се чества и от православни, и от католици.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на напуска земния живот и отива при сина си. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

Негово Светейшество Патриарх Неофит ще оглави празничните богослужения за храмовия празник на Троянската света обител „Успение на Пресвета Богородица“.По традиция Патриарх Неофит отбелязва великия Богородичен празник в светата обител, където е получил монашески постриг.

Началото на празничната света Литургия, оглавена от Негово Светейшество ще бъде от 9.00 ч. В 11.00 ч. започва традиционната Лития с чудотворната икона на Пресвета Богородица „Троеручица” от храма до мястото на първото чудо, извършено от иконата. От 18.00 ч. ще бъде отслужена празнична вечерня с акатист на Успение Богородично.

Празнуват всички, които носят името Мария, Мариана и техните производни, както и Богдана и Богдан, Божан, Божидар.