Двудневен траур в Генуа заради рухналия мост

Свят

15-08-2018, 07:33

Снимка:

Twitter

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Издирват се оцелели след срутването на мост в Италия

Обявен е двудневен траур в Генуа заради рухналия мост. "В израз на скръб, солидарност и подкрепа на всички жители на Генуа за роднините на загиналите в резултат на срутването на моста "Моранди", градската управа обявява сряда, 15 август, и четвъртък, 16 август за дни на траур", съобщават от местната администрация.

Провежда се операция за издирването на оцелели, след като мост се срути близо до Генуа в Италия. По последни данни 31 са загиналите, а 16 са ранени, от които има и хора в тежко състояние. Три деца на 8, 12 и 13 години са сред жертвите. По време на трагедията на моста е имало 30 автомобила и около 10 камиона, Голяма част от тях са под развалините на съоръжението и това дава надежда на спасителите, че може да има оцелели. 300 пожарникари, 400 полицаи и кучета спасители са на мястото на трагедията.

По-рано бе съобщено, че близо 35 души са загинали и че е възможно броят на жертвите да се увеличи.

Около 400 души бяха евакуирани заради опасения, че и друга част от моста може да се срути.

Остава неясна причината за рухването на поста, който е построен през 60-те години, но е ремонтиран през 2016 г.

Министърът на транспорта Данило Тонинели коментира, че лошата поддръжка на моста е най-вероятната причина за рухването му.

От Аутостраде - дружеството, което управлява моста, обявиха, че не е можело да се предвиди срутването му. "Срутването беше неочаквано и непредвидимо. Мостът беше под постоянно наблюдение, дори повече, отколкото предвижда законът", заяви Стефано Мариляни, директор на дружеството за района на Генуа.