Христо Иванов заложил „бомбата“ в Търговския регистър

Той самият определи срива в системата като серизона заплаха

Бившият правосъден министър Христо Иванов заложил бомбата в Търговския регистър. Той оставил изградения резервен център неработещ, като отказал да даде 100 000 лв. за лиценз на “Oracle”, съобщава „Труд“.

Потвърждението за скандала идва от бивши IT специалисти от Агенцията по вписванията, които са били уволнени по времето, докато Иванов беше министър.

Малко преди той да влезе в правосъдното министерство, бил изграден резервен център, в който да се дублира цялата информация. Ако имаше такъв център, нямаше да има срив на системата.

Самият Христо Иванов вчера предупреди в социалната мрежа: „Ситуацията със срива на Търговския регистър е безпрецедентна криза на националната сигурност”. Даде и съвет на премиера да свика Съвета по сигурността.

“В началото на 2015 г. бяхме готови с резервния център. Спазени бяха всички условия за сигурността му – да е извън София, на друга тектонична плоча. Затова избрахме секретен обект на Държавната агенция “Електронно управление”, който се намира на 350 км от София. Помещението беше под земята, ремонтирахме го и го климатизирахме. И до днес климатиците сигурно работят, но единствено те. Сториджът (системата за съхраняване на данни), за който бяха платени около 350 000 лв., така и не заработи”, разказаха бившите служители.

Причината била в категоричния отказ на Иванов да заплати допълнителен лиценз на “Oracle”.

Идеята била изнесеният извън София аварийно-възстановителен център веднага да заработи, след като стане срив в системата.

В момента сториджът на Търговския регистър се намира в Бизнес центъра в “Младост”. Той е купен през 2011 г., а дисковете не се подменят периодично.

Когато изтече срокът за експлоатация, дисковете продължават да работят, но често дефектират. Информацията се запазва в нейната цялост, освен ако дефектиралите дискове не станат повече, какъвто е случаят в момента.