232 деца ще посещават новата детска градина в район „Младост“

Мисия София

16-08-2018, 16:13

Снимка:

facebook/ Yordanka Fandukova

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

В последните 10-11 години общината построи над 90 нови сгради на детски градини

От 3 септември 232 деца започват да посещават новата детска градина в район „Младост“. Новата сграда е за 10 групи и на практика с нея в район „Младост“ вече няма недостиг на места в детските градини. Продължаваме със строителството и откриването на яслени групи. Тази година откриваме още две детски градини в „Драгалевци“ и „Красно село“ и започваме още 9 сгради, които ще са готови догодина. Общо инвестициите в строителство за тези две години са над 31 млн. лв. Това написа във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

"В последните 10-11 години построихме над 90 нови сгради на детски градини. През 2006 г. в София имаше 32 хил. места в детските градини, а в момента – над 48 хил. Над 16 хил. са новите места, които осигурихме за децата на София, с изключително целенасочена политика за строителство, в което сме инвестирали над 179 млн. лв. По този начин отговарям на днешните призиви на един от новите инициативни комитети в сферата на образованието да се започне незабавно строителство. В последните десетина години в София строителството не е спирало. И в момента строим в районите, за които се твърди, че не го правим – „Младост“, „Красно село“, „Витоша“, „Лозенец“. Изключително съм благодарна на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, които даде благословията си два имота на Българската православна църква да ни бъдат дадени за строителство на училища. Това са кварталите „Манастирски ливади“ и „Витоша ВЕЦ Симеоново“, с които ние нямахме общински терени, а сега ще имаме възможност да построим две нови училища и във „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и нова детска градина", обясни кметът.

"През цялото това време Столичната община работи изключително активно съвместно с родителските организации и те са част към работната група в дирекция „Образование“. Заедно създадохме единната информационна система за записване в детските градини, правим промени в нея и определяме места за бъдещо строителство. И тази година заедно с родителските организации разширихме електронната система, като включихме към нея и приема на децата с хронични заболявания и със специални образователни потребности", написа още тя.

"С моя заповед създадохме работна група, която ще изготви списък на хроничните заболявания, при които децата се нуждаят от допълнителна подкрепа за прием в детска градина. Списъкът със заболявания на Министерство на здравеопазването, който в последните месеци се представя като списък за приемане в детска градина, е списък на заболявания, при които е нужна диспансеризацията, тоест, прием в болница. Това са манипулации, които не мога да допусна, че се правят от незнание, а приличат на целенасочена кампания, както срещу нашите усилия, така и срещу всички директори, учители и лекари. Нека не приравняваме всички тези хора и цели гилдии към престъпниците. Проверки на дейността на детските градини се правят постоянно, и когато някой е извършил нарушения, той си носи вината и санкцията лично", заключи Фандъкова.