Нови произведения влизат учебната програма за зрелостниците

Общество

16-08-2018, 16:41

Снимка:

pixabay

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

МОН добавя и нов предмет – Гражданско образование

МОН утвърди новите учебни програми за учениците в XI и XII клас по български език и литература, математика, гражданско образование, чужд език и физическо възпитание. Преподаването по тях ще започне  от учебната 2020/2021 година.

По литература са включени нови произведения. Стихотворението "Посвещение" на Петя Дубарова ще се изучава в 12. клас. Единадесетокласниците ще изучават текста "Бай Ганьо журналист" на Алеко Константинов, като се дава възможност на учителите да подбират допълнителни текстове, като например "Бай Ганьо прави избори".

Комедията на Станислав Стратиев "Балкански синдром" и "Ноев ковчег" на Йордан Радичков също са нови произведения, както и "Крадецът на праскови" на Емилиян Станев.

Задължителните текстове са подредени по предложения на преподавателите хронологично в различните теми - "Родното и чуждото", "Любовта", "Вярата и надеждата", "Трудът и творчеството", "Миналото и паметта", "Обществото и властта", "Животът и смъртта", "Природата" и "Изборът и раздвоението".

Дава се възможност на учителите към всяка тема да избират допълнителни текстове според своите лични виждания и методически решения и според нивото, интересите и желанията на учениците.

От МОН отбелязват, че добавят и нов предмет в програмата, а именно - Гражданското образование. Той ще бъде насочен не само към практическа ориентация на учениците за съвременната демократична държава, разделението на властите и структурите, но и към тяхното осмисляне.