КФН съветва шофьорите със застраховки в "Олимпик" незабавно да сключат нови

Ако предизвикате катастрофа след 18 август, ще трябва да изплащате сами нанесените щети

Днес е последният ден, в който ще важат полиците на фалиралата кипърска застрахователна компания "Олимпик", предупреждават от Комисията за финансов надзор. От КАТ съобщиха, че за няколко дни няма да глобяват шофьори със застраховки от компанията. От КФН обаче съветват хората незабавно да сключат нови застраховки "Гражданска отговорност," защото ако предизвикат катастрофа след 18 август, ще трябва да изплащат сами нанесените щети.

В момента 197 551 са действащите полици на фалиралата кипърска компания "Олимпик". Повече от половината от тях са с плащане на тримесечни вноски.

От Комисията за финансов надзор съветват хората веднага да прекратят плащанията си към фалиралия застраховател, за да ограничат загубите си. Кипърската фирма дължи обезщетение на всички за оставащия срок на застраховката след 17 август.

"За остатъка от срока на договор имат право да си получат парите обратно, но това ще се случи в общата ликвидация на застрахователя, който е кипърски, каза Ралица Агайн Гури", заместник-председател на КФН.

За целта клиентите на "Олимпик" трябва да подадат заявление във фирмата, която все още има работещ клон у нас. Хората също така не трябва да се притесняват за изплащането на застраховки при настъпване на произшествие до 17 август включително. То ще се поема от българския гаранционен фонд.

"Вярвам, че при всички положения хората ще бъдат справедливо обезщетени, тъй като това е предвидено и в закона на Кипър", допълни Гури.

От КФН са категорични, че няма връзка между повишаването на цените на "Гражданската отговорност" и фалиралата компания.