Софиянци отглеждат билки и зеленчуци на покрива на хотел

Животът

17-08-2018, 13:22

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Градските земеделци уточняват, че градината им се намира на 40 м. над забързаните булеварди

Има начин да върнем това, което отнемаме от природата с урбанизацията, в градската среда. Софиянци са предприели земеделска инициатива като отглеждат билки и зеленчуци на покрива на хотел.

"Идеята се роди преди няколко години. За първи път чухме, че правят подобно нещо в Париж. Решихме да пробваме. Цялата инвестиция е около 3 000 лв., като с тези пари изградихме дренажната система за поливане и кашпите", обясни пред България он еър мениджърът на хотела Десислава Савова.

Градските земеделци уточняват, че градината им се намира на 40 м. над забързаните булеварди, а въздухът е доста по-чист от града, тъй като има завихряне.

"Терасата е северна. А за зеленчуците е много важна топлината. Намираме се на 40 метра височина. Тук е проветриво и не се налага да слагаме пестициди. Произвеждаме биопродукти", обясни градинарят на извисената плантация Стамен Стаменов.

"Искаме да разпространим идеята за градско земеделие. Всеки може да засади нещо. Трябва да имаме по-голямо уважение към храната. В чужбина често се срещат градини на покрива на цехове и предприятия", отбеляза Савова.