Експерт: Пътните инциденти са заради ниски култура на шофиране

Животът

17-08-2018, 14:10

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Оказва се, че младите водачи у нас масово не знаят как да реагират в различни ситуации

"Оказва се, че младите водачи у нас масово не знаят как да реагират в различни ситуации. Културата на шофиране е изключително ниска. Тя идва основно от първите стъпки, които се правят за получаване на свидетелство за управление на МПС, а именно - курсовете. Те обаче са доста далеч и от гледна точка на дисциплината, и чисто технически от това как се управлява автомобил", коментира пред България он еър Явор Алексов, който е създател на школа за усъвършенстване на млади шофьори.

Според дрифт пилота Александър Язов–Матрицата в повечето случаи причините за пътните инциденти представляват най-вече лошо стечение на обстоятелствата - липса на умения от страна на водача и липса на преценка на ситуацията.

"Най-вероятно това е и причината за трагедията в Петрич. Дрифта е изключително сериозен спорт, той се практикува на специални места със специално пригодени автомобили. Улицата в никакъв случай не е място, където да се прави това", обясни Язов.

Един от най-успешните ни рали пилоти Крум Дончев подчерта, че възпитанието стои в основата на поведението ни на пътя. "Би било добре да осъзнаем, че всеки един автомобил може да бъде оръжие и да отнеме човешки живот", посочи той.

Дончев подкрепи тезата, че дрифта не може да се практикува самоцелно на нерегламентирани за това места, още повече, когато на пътя има други хора. И бе категоричен, че основните проблеми за войната по българските пътища са културата и липсата на контрол от страна на съответните органи.