Намалява се броят на бездомните кучета в столицата

Мисия София

17-08-2018, 16:12

Снимка:

flickr

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

За първи път при това преброяване има райони само с кастрирани кучета

Резултатите от преброяванията през последните 11 години показват явна тенденция за намаляване броя на уличните кучета в столицата. Това съобщиха от Фондация "Четири лапи", които представиха днес резултатите от последното преброяване на безстопанствените животни за 2017/2018 г. на територията на Столичната община в присъствието на заместник-кметът по направление екология Йоана Христова и директора на ОП „Екоравновесие“ Веселин Христов, предават от общината

През 2018 г. уличните кучета в столицата са 3589, а през 2007 г. са били 11 124.

Най-много бездомни кучета има в район Сердика – 316, поради стари индустриални зони, в които традиционно като безплатна охрана се ползват кучета, посочи Маргарита Чанкова от Фондация "Четири лапи".

От „Четири лапи“ съобщиха, че в район „Красна поляна“, усилията на Столичната община, на "Екоравновесие" и на фондацията, дават положителен резултат, защото при сегашното преброяване се констатира висок процент кастрирани кучета.

За първи път при това преброяване се наблюдават райони само с кастрирани кучета - четири в Оборище, седем в Изгрев, 25 в Лозенец, 62 в Красно село.

Оборище, Изгрев, Студентски, Лозенец, Средец са и районите с най-малко бездомни кучета - четири в Оборище, седем в Изгрев и по 25 в останалите три.

Високото ниво на кастрация е основната причина за трайното намаляване на популацията на бездомните кучета, посочиха също от фондацията. Друг фактор е увеличаване на осиновените кучета от общинските приюти - 895 през 2016, 693 за 2017г..

Чанкова припомни, че според промени в Закона за ветеринаромедицинската дейност от 2016 г. всяко домашно куче над 4 месеца трябва да бъде идентифицирано чрез микрочип и данните му трябва да бъдат въведени в интегрираната информационна система.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен