Ден на траур в Италия заради жертвите на срутилия се мост

Доклад от 2017 г. предупреждавал за състоянието на моста

Днес е Ден на траур в Италия заради жертвите на срутилия се мост „Мораинди“.  Жертвите вече достигнаха 41 души, като още 5-ма остават в неизвестност.

Предвидена е официална погребална церемония, на която ще се отслужи заупокойна литургия от архиепископа на северозападния италиански град кардинал Анджело Баняско. На церемонията ще присъстват италианският президент Серджо Матарела и премиерът Джузепе Конте.

Продължава разследването, за да се установи причината за трагедията. Правителството въведе извънредно положение в региона на Генуа за 1 година и започна процедура за отнемане на концесията на моста от фирмата Аутостраде пер л'Италия. От там пък твърдят, че мостът е бил наблюдаван постоянно и е нямало никакви индикации, че може да се случи нещо подобно.

Същевременно медиите разпространиха доклад, според който още през 2017 г. е отправено предупреждение за състоянието на моста. Инженерно проучване, поръчано от италианския магистрален оператор Аутостраде пер л'Италия миналата година, предупредило за състоянието на обвитите в бетон носещи кабели, т. нар. ванти, пишат "Стампа" и "Република". Проблеми със съоръжението са възникнали малко след неговото изграждане през 1967 г. Някои от носещите кабели са били укрепени през 90-те години на миналия век. Според медиите през май месец компанията е обявила търг за укрепването на кабелите на моста.