Ангелкова: 10 плажа могат да останат без концесионер

Политика

18-08-2018, 12:33

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Няма строеж върху дюните в Слънчев бряг, показва проверка

Открити са драстични нарушения на 10 плажа в страната и те могат да останат без концесионер. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на проверка на плаж Слънчев бряг – Централен.

Издадени са предписания за премахване на нарушенията, но ако не се изпълнят, договорите за концесия ще бъдат прекратени. Става въпрос за плажове в Созопол, Царево, Слънчев бряг и други.

 „На първо място е плаж „Созопол - Буджака“. Там липсват спасители, медицинско обслужване, има допълнителна търговска площ извън схемата, която е одобрена от мен. Такива нарушения имаме на 4 плажа на територията на община Бяла. Там също сме в хипотезата на липса на спасители и допълнителна търговска площ. За плажа на Албена беше наложена неустойка от 101 хил. лв. за липса на спасители в началото на месец юни, но там така или иначе ще бъдем в процедура на концесия, защото договорът изтича в края на годината“, каза още министърът.“, обясни Ангелкова.

На плажовете „Равда-ХТИ“ и „Равда-НДК“ също има нарушения, както и на централния плаж в Слънчев бряг, където има бетонени площадки на самия плаж. Проверката обаче е установил, че няма строеж на дюните на плажа в Слънчев бряг.

В Закона за устройството на Черноморското крайбрежие ще бъде добавена промяна, която да даде дефиниция на това какво е достъпна среда на морския плаж за хората с увреждания и осигуряването й да бъде отговорност за стопаните на плажовете. Това съобщи още министърът на туризма.