България отбелязва Европейските дни на наследството с над 280 събития

София Лайф

18-08-2018, 16:37

Снимка:

eu2018bg

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Десетки музеи, културни и природни обекти ще осигурят свободен вход за посетители в определени дни на септември

С над 280 събития през месец септември България ще отбележи Европейските дни на наследството 2018 г. В превърналите се в традиция чествания, съвместна инициатива на Съвета на Европа и Евопейската комисия, ще се включат 65 общини от всички области в страната, предават от Министерството на културата.

Десетки музеи, културни и природни обекти ще осигурят свободен вход за посетители в определени дни на септември. Според предварителните очаквания в проявите ще се включат повече от 300 000души.

Тазгодишните Европейски дни на наследството са кулминацията на обявената от Европейския парламент и Съвета на ЕС 2018 за Европейска година на културното наследство.

През целия месец 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, едновременно насочват усилията си към популяризирането на културното наследство, като в проявите се включват повече от 20 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в света. Мотото на тазгодишните чествания е „Културното наследство - Изкуството да споделяш!”

В ролята си на национален координатор по провеждане на Европейските дни на наследството в България Министерство на културата предоставя Национален календар на събитията, организирани от присъединилите се в тазгодишната кампания партньори. Календарът е изготвен в сътрудничество с общинските администрации, които от години се включват в популяризирането на културното ни наследство.

По повод Европейските дни на наследството –2018 на 10 септември от 17:30 ч. в Галерия „Средец“ на Министерството на културата ще бъде открита изложбата „Човешкото лице на културното наследство”, съвместна инициатива на Постоянното представителство на Европейската комисия в София и Министерството на културата.