До 200 000 души може да останат без инвалидни пенсии

Животът

19-08-2018, 12:39

Снимка:

pexels

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Повод за прогнозата са нови правила за ТЕЛК

Между 150 и 200 000 души с увреждания може да загубят инвалидните пенсии и социалната подкрепа, която получават. Това е прогноза на председателя на сдружението на лекарите от ТЕЛК - София, предаде БНТ. Повод за нея са новите правила за оценка на трайно намалена работоспособност, които се прилагат от началото на месеца.

Намалената работоспобобност вече се определя по нова скала. В повечето случаи проценти се дават само за основното заболяване.

"Човек, опериран от раково заболяване на деблото черво с диабет, усложнен с диабетна полинеропатия плюс прекарал тежък инфаркт, досега е бил втора група над 70%. Сега вземайки само основното заболяване, което в слчуая сме решили, че е раковото, пада на 50%", обясни д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София.

Ако основното заболяване на пациента носи 80%, комисията може да му даде до 20% и за съпътсващите заболявания.

ТЕЛК-ът в столичната пета градска болница работи по новите правила от началото на тази седмица. За нова експертиза пред комисията са се явили между 40 и 50 души с изтекли решения.

Хората с под 50% намалена работоспособност нямат право на ивналидна пенсия и социална подкрепа.

От Здравното министерство още нямат данни колко от явилите се за ТЕЛК по новите правила са с променени проценти намалена работоспособност.

В Столичната картотека на медицинските експертизи жалби от пациенти срещу намалени проценти от ТЕЛК за момента няма. От Здравното министерство казаха, че в срок до шест месеца след влизане в сила на новите правила ще направят оценка на въздействието им.