Борисов отново е отказал страната ни да приема обратно бежанци

Свят

19-08-2018, 18:04

Снимка:

Facebook

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

За това е настоявала в тежък телефонен разговор Ангела Меркел

В тежък и напрегнат телефонен разговор канцлерът на Германия Ангела Меркел е настояла пред премиера Бойко Борисов България да приеме обратно бежанци. Министър-председателят ни обаче отказал категорично, с  аргумента, че позицията на страната ни е изразявана нееднократно преди, по време на европредседателството ни и след него. Това съобщава в. „Труд“, като се позовава на отлично информирани източници, близки до Министерски съвет. Разговорът е проведен през уикенда, потвърдиха лаконично от правителството. В прав текст Ангела Меркел настояла пред премиера Борисов страната ни да започне да приема обратно мигранти по примера на Гърция. „Позицията на България остава непроменена“, категоричен бил Бойко Борисов.

Припомняме, че южната ни съседка се съгласи преди дни на споразумение, чрез което се позволява на Германия да връща в Гърция кандидати за убежище. Така южната ни съседка ще приема обратно хората, които са влезли на територията на Европейския съюз през нейните граници. Според действащите правила за миграцията на Европейския съюз молбата за убежище трябва да се разглежда от властите на страната, в която първо е влязъл бежанецът.

Министър председателят обаче припомнил на немския канцлер, че нееднократно е настоял ЕС да дава средства за организиране на hotspot-ове (горещи точки, с временни центрове в държавите, близки до района на конфликт, б.р).

До 10 дни у нас ще пристигнат последователно председателят на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер и експерти на федералния министър на вътрешните работи Ханс Зеехофер. Предвидено е те отново да огледат съоръженията по границите ни. Точно партията на Зеехофер – Христоянсоциалният съюз, която е коалиционен партньор на партията на Меркел – Християндемократическият съюз (ХСД), е настойчива Германия да търси начини да връща бежанците в страните, от които са влезли на територията на ЕС.