Майки искат натискането на корема по време на раждане да се забрани със закон

Млади жени се обединяват в социалните мрежи след смъртта на родилка в Сливен

Трагичната смърт на родилка в сливенската болница потресе обществото и предизвика огромен граждански отклик. Съобщенията за издъхналата млада жена, която е била натискана по корема по време на раждане стана повод много жени да разкажат в интернет собствените си тежки истории.

Майки пък се обединиха в социалните мрежи около идеята за законови промени, които да забранят тази остаряла практика, съобщава Нова ТВ.

В неделя вечерта близките на починалата Ренета и други майки, които твърдят, че с тях се е процедирало по същия начин излязоха на пореден протест пред болницата в Сливен.

„Отиде с радост да ражда, с усмивка. След това станаха някакви проблеми при раждането. Каза ми, че 15 човека са израждали 1 дете”, разказва майката на Ренета.

Непосредствено след раждането Ренета се е оплакала на една от най-добрите си приятелки.

„Каза, че се чувства като премазана от тир. Каза, че е било варварско. Изреждали са се лекари да й натискат корема. Че се е коментирало секцио, което не е направено. В крайна сметка са го извадили с форцепс”, разказва Надя Дренска.

Илона Нешкова, акушер в болница „Свети Лазар”, заяви, че методът с натискането е много стар, още от 19 век.

„Оттогава досега медицината много се е развила”, заяви Илона Нешкова. „Това натискане на корема няма никакъв ясен алгоритъм за изпълнение”.