Spirits Selection стартира в Пловдив

България с рекорден брой мостри

Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, световният конкурс за високоалкохолни напитки, се откри официално снощи в Пловдив. Конкурсът ще продължи до 25 август 2018 г. Експерти от цял свят ще дегустират различни  напитки, ще посещават български производители и културно-исторически забележителности. В церемонията за откриването участваха Венелин Георгиев, директор на Националния институт за изследване на вино, спиртни напитки и етерични масла към Министерството на икономиката, Александър Държиков, заместник-кмет по култура и туризъм в община Пловдив и Меглена Михова от Probegex – представителят на конкурса за България. Преди официалното откриване се проведе експо „Запознайте се с нашите производители“, на което участваха осем български фирми.  
 За официалното откриване от Брюксел пристигна създателят на конкурса  Бодуа Аво. „България беше домакин на Concours Mondial de Bruxelles през 2016 г. Решихме да проведем и Spirits Selection тук: впечатлени сме от мотивацията ви да организирате конкурс от световна величина, от добрата инфраструктура на Пловдив, културно-историческото ви наследство и качествените ви напитки. Българската високоалкохолна индустрия се промени драстично; днес вие произвеждате напитки на световно ниво“, коментира Бодуа Аво.
“Радостни сме, че за втори път градът ни посреща проява от такъв висок ранг“, допълни Александър Държиков, заместник-кмет по култура и туризъм в община Пловдив. „Пловдив бе избран като център на един от най-важните лозаро-винарски райони в България – Тракийската низина. Вратите на Пловдив са широко отворени за хора, които искат да се потопят в един град с неповторим дух и атмосфера“, заключи той.
„Днес традиционните български напитки повече от всякога се нуждаят от международна  разгласа. Ние имаме нужда от вашите пазари, а вие - от интересни нови продукти, продукти с наследство и с история - които да опитвате и харесвате. Вярваме, че Spirits Selection 2018 ще ви превърне в истински посланици на България“,  сподели Венелин Георгиев от Националния институт за изследване на вино, спиртни напитки и етерични масла.       
„Като домакин на Spirits Selection тази година регистрираме рекорден брой мостри: увеличението спрямо 2017 г. е близо 200 процента“, сподели Меглена Михова от Probegex. „Ще представим България както с традиционните ракия и бренди, така и с произведени тук водка, ликьор, уиски и ром“, пояснява тя.  През 2018 г. за първи път страната ни е сред 10-те държави с най-много мостри в Spirits Selection. Българските производители участват с 47 напитки. Близо половината от тях са от Тракийската низина.  
Spirits Selection 2018 започна с майсторски класове за българската ракия – видове, как се дегустира и консумира, как се съчетава с храна. До обяд през всеки един от тези три дни -  21, 22 и 23 август - над 70 международни експерти, сред които и 15 българи, ще оценяват 1300 напитки от 50 държави. Следобедите ще посещават производители като „Ви Пи Брандс Интернешънъл“, фабрика „Есентика“, изба Via Vinera, както и забележителности в Пловдив. Конкурсът приключва с шоу в Амфитеатъра и галавечеря в Стария град на 23 август 2018 г. В извънконкурсната програма, на 24 и 25 август 2018 г., международните съдии ще посещават производствата на „Сис Индустрийс“ и „Едоардо Миролио“, Долината на тракийските владетели и Долината на розите, както и дестилерията за българско розово мясло „Дамасцена“.
 Spirits Selection 2018 се организира с подкрепата на Министерство на икономиката и община Пловдив. Той е единственият пътуващ конкурс в света. Последните три държави-домакин на Spirits Selection са Чили (2017 г.), Мексико (2016 г.) и Китай (2015 г.). Следващата страна-домакин на Spirits Selection ще стане известна на 23 август 2018 г. на обяд.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"