Нови попълнения в женския баскетболен отбор на “Берое”

С три чуждестранни състезателки

Ръководството на женския баскетболен отбор на “Берое” финализира привличането на три чуждестранни състезателки, с което, на практика, съставът за новия сезон е окомплектован изцяло, съобщава Дарик.
Подготовката на тима, воден от Таня Гатева, ще старира на 3 септември, като на първото занимание ще присъства черногорската националка Ана Турчинович-Почек. Тя е на 24 години, висока е 190 см и играе на позиция център.
През миналия сезон бе част от испанския “Валенсия” и регистрира средни показатели от 11,2 точки и 7,5 борби. Почек има опит и в първенствата на Кипър, Израел, Чехия и Франция, а през 2016-а записва кратък престой в българския шампионат с отбора на “Хасково” и се отличава средно с по 24 точки в трите си мача. Година по-рано достига до драфта на WNBA. От 14-годишна Почек е неизменна част от селекциите на националните гарнитури на родината си.
На 5 септември към тренировките на “Берое” ще се присъединият 24-годишните американки Бриана Люис и Саня Чонг. Двете доскоро бяха съотборнички в отбора на “Далас Уингс” в WNBA и сега отново ще играят заедно в редиците на старозагорския тим. Люис е център, висока е 196 см и завършва колежа Канзас Стейт, докато 173-сантиметровата Чонг е гард, възпитаничка на колежа Кънектикът.
В Стара Загора запазиха гръбнака на миналогодишният състав от талантливи български момичета, които са и в основата на националния отбор на България до 20 години. Тимът е подсилен и от опитната националка Радослава Бъчварова, както и от Христина Тютюнджиева, която за последно се състезава във френското първенство. В треньорския щаб на “Берое” влиза Катя Кордова, която ще е сериозно ангажирана и в детско-юношеската школа.
През сезон 2018/2019 “Берое” ще защитава честта на България в изключително престижния турнир Еврокъп, където намери място директно в груповата фаза. Там съперници на „зелено-белите“ ще бъдат шведкият “Умеа”, турският “Боташ” и отбор, преминал през квалификациите на Евролигата.

Първата среща на българките ще бъде на 24 октомври. За трета поредна година “Берое” започва със сериозни амбиции и в Адриатическата лига, където през 2017 година спечели сребърните медали.