Мюсюлманите празнуват свещения празник Курбан байрам

С него почитат паметта на мъртвите и бележат традиционното поклонение в Мека - хадж

С празнична молитва и жертвоприношение днес мюсюлманите отбелязват началото на свещения празник Курбан байрам. 
Това е най-големият празник в ислямската религия, който бележи края на традиционното поклонение в Мека - хадж, което се отбелязва на 10-тия ден от 12-тия месец на мюсюлманския лунен календар зул-хидж. Милиони мюсюлмани от цял свят се събират в свещения за последователите на исляма град, за да участват в ритуалното поклонение, което се смята за един от петте стълба на исляма. Според Корана всеки вярващ е длъжен поне веднъж в живота си да участва в хаджа, ако разполага с необходимите средства.
Традиционно Курбан байрам  продължава 4 дни и с него се почита паметта на мъртвите. Според традицията този ден се коли курбан, което се смята за задължение за богатите. Духовниците обаче обясняват, че всеки би трябвало да заколи курбан, стига това да не се отрази сериозно върху неговото препитание. Ако човек, след като заколи курбан, няма да има възможност да си купува основните стоки за препитание, то тогава това задължение за него отпада.
Жертвеното животно се дели на три части. С едната се готвят традиционните ястия - печено с ориз, манджа със зеле или каквото домакинята прецени. Друга част непременно се раздава на съседи и приятели. Третата остава за дома. Вечерта при възрастните родители се събират всички синове, дъщери, зетьове, снахи и внуци. Те целуват ръка на по-старите си роднини и им искат прошка за сторени грешки. Трапезата е обилна, с поне 7 вида ястия и непременно завършва с многолистната баклава с орехи и студен айран.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен