Колко са вредни енергийните напитки за тялото?

Животът

21-08-2018, 14:10

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Ако човек изпитва липса на енергия, то това значи, че не се храни правилно

Динамичният начин на живот ни притиска да сме винаги в кондиция, затова все по-често се нуждаем от бърз прилив на енергия. Кафето обаче не винаги помага. Често в такива случаи на помощ идват енергийните напитки. Според производителите те могат да ни извадят от умората и да повдигнат нашия тонус, но лекарите имат различно становище, ако към "изкуствената" енергия посягат деца.

Според диетолога д-р Анна Йорданова енергийните напитки не са вредни, ако се употребяват в умерени количества. "Ако човекът има заболявания или ако енергийната напитка я пият деца под 10 години е много вредно. На децата не им е нужно да пият енергийни напитки, защото имат достатъчно енергия. В енергийните напитки има голяма концентрация на кофеин и това не е хубаво за тях. Хората пият енергийната напитка за прилив на енергия, но тя е изкуствена", категорична е докторката в ефира на България он еър.

Тя е на мнение, че ако човек изпитва липса на енергия, то това значи, че не се храни правилно.

Психологът Полина Василева пък подчерта, че енергийните напитки влияят деструктивно на мозъка. "Има държави, в които вече е забранена употребата на енергийни напитки. Те водят до депресия, халюцинации и други. Хората, които са прекалили с енергийни напитки, стават в някакъв момент зависими. Пациенти идват при мен и казват, че искат да поемат напитката отново", каза специалистът.

Василева отбеляза, че младежите, които искат да блеснат в своята среда, могат да започнат да се занимават със спорт, вместо да пият енергийни напитки, което ще подейства зле на тялото им.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен