Ще спасим ли "Царската гара" край Казичане?

Животът

22-08-2018, 11:45

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Петиция настоява за незабавното й реставриране

"Царската гара" ще остане само един бегъл спомен, ако не бъдат предприети спешни мерки по реставрация на сградата, за които настоява петиция. Подписката е инициирана от продуцентите на документалния филм "Имало едно време една Царска гара".

"Царската гара" в миналото е свързвала основните ЖП линии. На нея са идвали много знатни особи. Царското семейство също отпътува в изгнание оттам.

"Оказа се, че хората не само че не са я забравили, а имат и лични истории и преживявания от това място. Останалите ни поздравяваха, че си спомняме за нея. Четири месеца отне работата по заснемането на документалния филм, който е онлайн от два месеца", разказа една от продуцентите на филма и инициатор на петицията Деа Манолова в ефира на България он еър.

Тя разказа, че почти 6 месеца нямат отговор от институциите, въпреки отправените въпроси.

През 2009 г. по предложение на кмета на Казичане сградата е обявена за културна ценност от местно значение, след което са сезирани институции, че сградата се руши и е опасна, но без резултат.

Според другият продуцент на документалния филм и инициатор на подписката Катерина Иванова се знаят само по-големите исторически имена и събития и се пренебрегват по-малките истории.

"200 подписа са малко, тази сграда е част от миналото ни и историята, цяла Европа е идвала тук на крака. Ако децата бъдат доведени тук и им бъде разказано, ако тя бъде реставрирана, ще научат много повече, отколкото ако прочетат 11-та страница от учебника", убедена е Деа Манолова.

Петицията може да бъде подкрепена на Facebook страницата на филма.