Детският радиохор настоява за диалог с ръководството на БНР

Животът

22-08-2018, 12:58

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Тази сутрин пред Министерския съвет се събраха бивши и настоящи хористи

Детският радиохор на Българското национално радио се събра тази сутрин на протест пред Министерски съвет. Там с песен децата и техните родители отново изразиха недоволството си от смяната на дългогодишната им диригентка Венеция Караманова. В началото на годината радиото е провело конкурс за главен диригент, който трябва да заеме поста на Караманова. Спечелeн е от Теодора Димитрова, която работи с децата от няколко месеца.

Децата и техните родители вече протестираха пред сградата на БНР в понеделник, а единствената промяна след това е, че ръководството на радиото иска родителска среща, която да се случи утре. Това разказа в ефира на България он еър Никола Мечкаров, баща на две деца от хора. "Случилото се дотук не ни дава основание да вярваме, че по този начин нещо може да се промени в положителна посока за детския радиохор", допълни той.

На протеста тази сутрин пред сградата на Министерския съвет дойдоха и бивши възпитаници на детския хор. Според Малина Христова действията на Управителния съвет на БНР са неприемливи, а на Теодора Димитрова ще е нужно време, за да се сработи с децата. "Ние точно това се опитваме да втълпим на директорския състав, че да станеш диригент не е от днес за утре. Ние искаме госпожа Караманова да дойде поне за още два сезона, да я научи, хорът да бъде сигурен в нейните ръце", каза Христова.

Венета, която е част от формацията, сподели, че избраната за нов диригент Теодора Димитрова не се държи като такъв и липсва връзката между нея, децата и родителите. "Ние искаме да я опознаем и да установим тази връзка с нея", добави тя.