Разбиха канал за незаконен трафик на мигранти в Своге

Заловиха 26 иракчани, влезли нелегално у нас

Канал за незаконен трафик на нелегални мигранти е неутрализиран  при операция на Главната дирекция „Национална полиция“ и РУ-Своге при ОДМВР-София, съобщават от пресцентъра на МВР. Акцията е проведена под наблюдението на прокуратурата.

Заловени 26 незаконни мигранти. Като организатори са задържани трима мъже – двама българи и чужденец с бежански статут.

Операцията е проведена на 20 август на територията на Своге, след получени данни за  планиран незаконен трафик на нелегално влезли в страната ни мигранти и транспортирането им от адрес в Искърското дефиле до западната ни граница.

След проведеното разследване е изяснено, че намерението е превозването да се извършва с микробус, а лек автомобил да служи за отцепка.  В резултата на планираните действия чужденците и тримата каналджии са задържани в момента на тръгването им.

В буса са установени 8 мигранти - по техни данни иракчани от кюрдски произход. В хода на операцията във вила, която е служила за настаняване и престой на мигранти са установени още 18  души, сред които е имало и две семейства с 5 малолетни деца.

По случая е образувано досъдебно производство. Тримата каналджии – на 48 г., 34 и 26 г. за задържани и с прокурорско постановление им е наложена временна мярка за задържане за срок до 72 часа.

Предстои внасянето на искане в съда те да бъдат задържани за постоянно в ареста.