Националната лятна антиспин кампания гостува в Казанлък

Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г.

Мобилният консултативен кабинет за безплатно изследване и анонимни консултации за ХИВ/СПИН ще бъде позициониран на площад „Севтополис“  до 14:00 часа, днес, 22-ри август 2018г. Гостуването на Националната лятна антиспин кампания в Казанлък за всички гости и жители на града се осъществява с подкрепата на Община Казанлък и Регионална здравна инспекция – Стара Загора.

Здравната кампания стартира на 15 август и ще продължи 1 месец - до 15 септември. Тя се провежда за десета поредна година от Министерството на здравеопазването по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

В официалната информация на здравното министерство се посочва, че през периода 1986 г. – 03.08.2018 г. в България са регистрирани общо 2 876 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 6:1 (139 мъже и 22 жени).

Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 44%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 25%.

Честотата на новорегистрираните случай с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС и ЕИП през 2016 г. е 5.7, за България показателят е 2.8, т.е. страната ни е с двойно по-ниско разпространение на ХИВ сред страните от ЕС и ЕИП.

По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И през настоящата година 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път. В 9% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

Мотото на тазгодишната кампания е: „Животът е безценен!“.