Вълните разкъсаха боновите заграждения край "Мопанг". Вече са възстановени

От днес започна източването на мазута

От днес започва източване на мазута от потъналия през 1921 г. кораб ”Мопанг”, намиращ се на 10 км от Созопол.
100 г. след потъването му край бреговете на Южното Черноморие корабът започна да изпуска мазут.
Правителството, под ръководството на Министерство на транспорта, започва спешна акция по източване на мазута от кораба, съобщи в Министерски съвет министърът на транспорта Ивайло Московски.
Днес в Бургас се е провело оперативно заседание, на което е решено че мащабната операция започва веднага.
За целта правителството отпуска почти 2.5 млн.лв. Мазутът ще бъде източен за 50 дни.Ако количествата са по-малко от предвидените, съответно и операцията по почистването на морето ще приключи по-бързо.
Сформиран е екип от водолази, осигурени са барокамери, както и специални помпи, които да изтеглят мазута.
Министър Московски успокои всички граждани, които почиват край созополския залив, че разлив на мазут няма, тъй като петното около кораба е оградено със специални съоръжения.
От правителството уверяват, че заради мазута на повърхността на морето около потъналия кораб се е образувал само филм върху водата.
Заради бурното море боновите заграджения били разкъсани през последните дни, но сега са изцяло възстановени. Бурното море вероятно ще пречи и на операцията, каза пред Флагман министър Московски. Припомняме, че вчера се появиха кадри, които показват огромни мазутени петна около остров "Свети Иван". На снимките не се виждаха боновите заграждения, които трябваше да ограничат разлива. Те не са били премахнати, а очевидно са разкъсани от вълните.
Операцията ще бъде проследена и от министъра, който ще отиде тази седмица на място в Созопол.