На 23 август почитаме паметта на жертвите на тоталитарните режими

Животът

23-08-2018, 08:51

Снимка:

wikimedia

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Днес е и Международен ден в памет на жертвите на робството

23 август е Ден на паметта на жертвите на тоталитарните режими на 20 в. Официалното наименование у нас е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им. Решението бе взето на 27 ноември 2009 г. от 41-вото Народното събрание по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев.

На 23 август 1939 г. външните министри на сталинския СССР (Молотов) и на хитлеристка Германия (Рибентроп) подписват пакта за сътрудничество между двете тоталитарни държави с три секретни протокола, с които определят сферите на влияние, отнасящи се до Полша и прибалтийските държави.

Само в първите седмици след 9 септември 1944 г. в България жертвите на терора са между 16 000 и 20 000 - тези данни изнесе президентът Желю Желев на 1 февруари 2011 г. по време на отбелязване годишнината от смъртните присъди на т.нар. Народен съд.

Днес е и Международен ден в памет на жертвите на робството и неговата забрана. Поводът е въстанието на робите в Санто Доминго на 22-23 август през 1791 година.

Робството е официално забранено във всички държави в света, но според различни оценки броят на съвременните роби е между 12 и 27 млн. души – едно от най-ниските относителни нива в световната история. Повечето от тези хора са дългови роби, главно в Южна Азия, които са загубили свободата си като обезщетение за неизплатени задължения. В развитите страни съвременното робство е свързано преди всичко с трафика на хора, главно на жени и деца с цел проституция.