Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков се срещна с протестиращи срещу кариерата в Кереч Търла жители на 11 села

Новините

23-08-2018, 10:52

Снимка:

Областна управа Стара Загора

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Жители на старозагорски села излизат на протест заради изграждане на кариера за варовик

Хората бяха блокирали подбалканския път София-Бургас

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков пристигна вчера в старозагорското с. Братя Кунчеви. Той се срещна с хората, които блокираха подбалканския път София-Бургас в знак на протест срещу изграждането на кариера за добив на варовик и доломит в техния район. На срещата присъстваха областният управител Гергана Микова, зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, депутатът Радостин Танев, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, представители на различни институции, кметове на села.

Жители на 11 села от три общини – Стара Загора, Сливен и Нова Загора, затвориха вчера за 15 минути главния път в близост до гр. Николаево. Хората са несъгласни с разкриването на кариера на площ от 750 дка в местността Кереч Търла. Те твърдят, че добивът и съпътстващите го дейности ще унищожат природата в региона и ще нарушат екологичното равновесие.  

На срещата в Братя Кунчеви жители от 11-те села и кметовете отново споделиха тревогите си и поискаха от зам.-министъра съдействие за трайно решаване на проблема. Г-н Станков заяви, че при взимането на решения за разкриване на подобни обекти правителството поставя на първо място здравето на хората и съхраняването на природата. Той гарантира, че и в този случай ще бъдат взети под внимание исканията на жителите на селата от региона. Жечо Станков обеща още да бъде отново събрана и разгледана пълната документация по случая с тази кариера. Зам.-министър Станков, Емил Христов и Радостин Танев се ангажираха да поддържат постоянна връзка с кметовете от региона и да ги информират своевременно за взетите решения и предприетите стъпки.