Започва IV Международен форум „Българско наследство“ в Балчик

От 23 до 26 август 2018 година

Четвъртият Международен форум „Българско наследство“ в Балчик ще се проведе в периода 23-26 август, 2018. Организира сеот форум „Българско наследство“. Партньори на събитието са Община „Балчик“, Читалище „Паисий Хилендарски - 1870“, в-к Балчишки телеграф и Читалище "Васил Левски 1959". Програмата включва тематично: автентичен фолклор, литература, занаяти и конференция на учени и краеведи, като акцентът е съхраненото на българското национално наследство – език, традиции, култура. Дава се трибуна и на художници, които съхраняват и представят българското пред света.

На 23 август от 18.00 ч. в НЧ „Паисий Хилендарски - 1870“ ще се открие изложбата на бесарабския художник Виктор Христов.

На 24 август от 9. 30 ч. в Централното фоайе на Община Балчик жителите и гостите на белия град могат да присъстват на откриване на изложба на Национален музей Шипка, посветен на 140 г. от Освобождението. На същата дата (24.08) от 10.00 в НЧ „Паисий Хилендарски - 1870“историци ще разискват по темата: „140 години от Освобождението“. Някои от участниците: проф. Калчо Калчев, проф. Пламен Митев, проф. Пламен Павлов, доц. Ивайло Христов, Дора Чаушева, Фьодор Дуков (Ученическа научна секция - Одеса) и др. Отново на 24.08 от 16. 00 ч. в Туристически информационен център „Мелницата“ е откриването на съвместната фотоизложба с произведения на Асен Великов (България) и Александър Барон (Украйна). Събитията в „Мелницата“ в същия ден от 16. 30 продължават с конференция, която по традиция се води от доц. Рацеева от Тараклийския български университет в Молдова. Темата е за „За етнологията на българите“. Някои от участниците: д-р Иван Забунов (Молдова), Татяна Ковтун (Украйна), Димитър Боримечков (Тараклия), Анна Малешкова (Бесарабия) и др. С ключово Форумно шествие от 18.00 от ТИЦ „Мелницата“ до НЧ „Паисий Хилендарски“продължава програмата, като от 18.30 е официалното откриване на Форум „Българско наследство“ от кмета на Община Балчик Николай Ангелов и съпругата му д-р Румяна Малчева Ангелова. Следва и голям концерт за всички съмишленици и приятели на „Българско наследство“ от град Фокшан, Вранча, Румъния.

На 25 август от 9.00 – 17. 00 ч.  в НЧ „Паисий Хилендарски - 1870“ над 500 участници в Четвъртото издание на Форума ще се състезават във фолклорния конкурс.

Закриването на Форума е с гала концерт на 26 август  от 16. 00, като преди това от 10. 00 в Заседателната зала на Обшина Балчик ще се състои литературна конференция и представяне на бр. 3 на сп. Форум.

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"