Скандал в мрежата – купуват тролове за предизборна пропаганда

Политика

23-08-2018, 15:48

Снимка:

Freeimages/Shamseer Sureash Kumar

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Предлагат 50 лв. за достъп до профила ви и личния ви компютър

Обява за получаване на достъп до реални профили в социалните мрежи разбуни духовете в последните дни, пише topnovini. bg.

Потребител с името Mimi Dimitrova (не е сигурно дали профилът е истински или не) чрез статус търси хора, които срещу 50 лева трябва да дадат достъп до профила си и до информацията в личните си компютри. От написаното става ясно, че не за първи път се организира подобна акция.

Целият текст на статуса (чийто оригинален правопис сме запазили) гласи:

Търся отново желаещи, които искат да изкарат еднократво 50 лв, иска се само реален фейсбук профил, верифициран с телефонен номер, профила да не съществува по малко от две години, да има реални снимки и последното изискване е team viewer достъп. Моля за сериозни желаещи, ще дам подробна инфирмация за тях, за тези които искат еднократен бонус 50 лв!!!

Специалисти по онлайн маркетинг разкриват, че има три варианта някой да иска подобни профили. Първият вариант е да се организира маркетингова кампания на продукт или фирма. В този случай инвестицията от 50 лева на профил е неоправдана, тъй като за тези пари може да се "купят" повече харесвания или гледания на съдържание в социалните мрежи. Вторият вариант е това да е измама, която цели достъп до устройствата и личната информация на потребителите. И това обаче е хипотеза, която е възможно да се изключи.

Третото (и най-вероятно) обяснение е, че закупените тролове ще се използват за политическа пропаганда преди или по време на предстоящите догодина предизборни кампании. Това е и причината да се търсят профили с истински снимки и верифицирани с телефонни номера. По този начин шансът Фейсбуук да заключи профилите е по-малък, дори и някой да докладва за споделяното от тях съдържание.

За момента не е ясно кой стои зад онлайн организацията. В предишни години са излизали данни за подобни акции главно от приближени на БСП.

Първият подобен скандал гръмна през 2014-а, когато се оказа, че за година агенцията "Лийдуей Медия Солюшънс" е създала над 10 000 поста в подкрепа на политиката на Столетницата. Наяве излязоха и отчети от фирмата до Антон Кутев.

През миналата година социалистите бяха уличени в масирана онлайн атака и от гражданската инициатива "ЧИСТ ИНТЕРНЕТ". Анализът на данните им разкри съществуването на Адриан Димитров – най-активният генератор на публикации с общо 85 023 споделени статии за двугодишен период. Основната тема на тези публикации е „прокарване на тези на БСП, проруска пропаганда и ксенофобия“.

Разследването показва, че зад името на Димитров стоят поне 29 различни профила. „Клонингите се създават за резерв в случай на докладване или блокиране на някой от активните профили, които се използват за тролене“, съобщиха от "ЧИСТ ИНТЕРНЕТ".

Анализът на данните им показа още, че между юли и октомври 2015 г. постовете на Димитров са с крайно антиромска и ксенофобска тематика. Споделяните статии са както от легитимни информационни агенции, така и от сайтове като „Без цензура“, като са придружени с призиви за саморазправа.